SEO pentru imagini: sonda NASA

Poate nu te-ai gandit la asta, dar imaginile pot genera cantitati mari de trafic in site-ul tau de la motoarele de cautare.

Gandeste-te la o persoana care cauta un anumit produs, un loc frumos de vacanta pe Google sau o reteta. Daca facem SEO pentru imagini in fata posibililor clienti ar putea sa se prezinte, cu siguranta,  imaginile noastre.

Multi trec cu vederea aceste posibilitati gandind ca noul motor de cautare este mai putin eficient decat cel anterior pentru a atrage vizitanti cu imagini. Nu trebuie sa cadeti in aceasta eroare

Cautarea universala afiseaza imagini in pagina rezultatelor de forma combinata. Acest aspect semnifica, binenteles, ca nu aveti nevoie sa cautati o imagine pentru a o gasi: poate aparea in orice moment.

Prin urmare este important si necesar sa inveti cum se optimizeaza imaginile pentru motoarele de cautare. Aici avem pasi esentiali.

1. Atribut Alt in imagine

Desi tehnologia de recunoastere a imaginilor a avansat mult, motoarele de cautare inca mai au probleme cu interpretarea continutului imaginilor. Astazi, pot recunoaste litere, culori, inclusiv fete, dar putin mai mult.

Din aceasta cauza aveti nevoie sa utilizati atributul Alt pentru a descrie imaginile.

Numele de Alt vine de la alternate text sau text alternativ si este ceea ce folosesc motoarele de cautare pentru a afla ce afiseaza o imagine. Este, de asemenea, textul pe care il utilizeaza motorul de cautare atunci cand imaginea nu poate fi incarcata, impreuna cu restul continutului paginii.

Sa presupunem ca ai pus pe site-ul tau o imagine a parcului Carol din Bucuresti Codul HTML al etichetei Alt ar fi:

<img src=”http://exemplu.com/foto.jpg” alt=”Parcul Carol din Bucuresti alea principala” />

(In mod normal nu trebuie sa va faceti griji cu privire la acest cod, majoritatea managerilor de continut va faciliteaza sa adaugati cu usurinta acest tag.)

Pentru a scrie o buna eticheta Alt:

 • Descrie cu exactitate continutul imaginii.
 • Include cuvantul cheie principal
 • Fii concis

Numele fisierului imaginii

Numele fisierului este un indicator al continutului imaginii. Ganditi-va ca o imagine numita ” prajitura de ciocolata” va arata probabil un tort de ciocolata.

Pentru a optimiza numele imaginii, ar trebui sa incercati sa fie scurt si descriptiv, nu este necesar sa includeti cat mai multe informatii ca in eticheta Alt.

De exemplu, in punctul anterior am denumit fisierul „foto.jpg” dar acest nume generic nu aduce niciun beneficiu in cautare. Deci, pentru a fi mai descriptiv o vom numi ” parcul-carol-din-bucuresti.jpg”.

Cu un nume mai specific, pentru motorul de cautare este mai usor sa inteleaga continutul si, prin urmare, veti avea mai multe sanse sa apara intr-o pozitie proeminenta.

Pentru un nume de fisier bun:

 • Descrieti continutul imaginii
 • Includeti cuvantul cheie principal
 • Fiti foarte concis
 • Folositi liniute pentru a separa cuvintele
 • Evitati accente si alte caractere speciale

Contextul imaginii

Este foarte important ca imaginile dvs. sa fie inconjurate de text si, in special, textul sa fie legat de continutul imaginii. Cu cat este mai stransa relatia dintre imagine si contextul in care se regaseste, cu atat mai bine.

Pentru a pune imaginile in contextul adecvat, serviti-va de partea de jos a imaginii sau legenda, precum si de text ce ai deasupra imaginii sau sub ea. Utilizati chiar si titlul paginii, daca este necesar.

Retineti ca, in cazul in care textul care inconjoara imaginea nu are nicio legatura cu el, relevanta pentru motorul de cautare va fi scazuta.

Dimensiunea fisierului imaginii

In mod ideal, dimensiunea fisierului ar trebui sa fie cat mai mica posibil. In acest fel imaginile se incarca repede, aceast factor fiind recompensat de motoarele de cautare.

Dimensiunea fisierului depinde de 2 factori:

 • Dimensiunea imaginii
 • Calitatea imaginii

Daca doriti ca o imagine mare sa se potriveasca intr-un fisier mic, calitatea va trebui sa fie mica. Daca ceea ce doriti este ca imaginea sa fie de o calitate superioara, nu aveti alta solutie decat sa reduceti dimensiunile.

Acest compromis face JPEG formatul ideal de imagine pentru motoarele de cautare; de buna calitate, cu fisiere relativ mici. Cu toate acestea, puteti utiliza, de asemena, PNG si GIF daca acestea servesc mai bine scopurilor dvs.

Cand va pregatiti imaginile:

 • Utilizati JPEG pentru fotografii sau imagini in general
 • PNG este cel mai potrivit pentru imagini plate si/ sau transparente ( de exemplu logo)
 • GIF este ideal pentru imagini animate
 • Utilizati dimensiunile exacte de care aveti nevoie ( nu va bazati pe reducerea dimensiunilor la CMS, deoarece imaginea completa ca fi incarcata inainte de redimensionare)
 • Calitatea medie JPEG este suficienta pentru website

Pentru a captura, decupa, redimensiona imaginile utilizati Monosnap. Acest instrument face o treaba buna mentinand calitatea imaginilor si permite adaugarea de adnotari, forme si desene. Alte instrumente gratuite pentru a lucra cu imagini sunt GIMP si BeFunky.
Inainte de a incarca imagini pe site, este recomandat sa le comprimati cat mai mult posibil, fara ca acest lucru sa presupuna compromisuri de calitate. Pentru a face acest lucru, utilizati instrumentul online Compressor.io, daca preferati instrumente desktop JPEGmini si ImageOptim.
Pe de alta parte, daca utilizati wordpress ca manager de continut, este posibil sa fiti interesat de pluginul WP Smush.it. Atat timp cat il aveti activ, va comprima toate imaginile pe care le incarcati fara o pierdere aparenta de calitate.

Date Exif ale imaginii

Exif, sau Exchangeable image file format este o specificatie care permite includerea mai multor tipuri de meta date in fisierul imagine. Aceste date includ detalii specifice ale fotografiei, cum ar fi expunerea, diafragma, distanta locala si chiar coordonatele geografice.

Desi datele Exif care va pot interesa cel mai mult sunt:

 • Titlul imaginii
 • Descrierea
 • Numele si site-ul autorului
 • Dreptul de autor
 • Alte etichete

Desi motoarele de cautare nu utilizeaza in prezent continutul Exif ca factor de greutate, datele apar in anumite pagini de imagini ( de exemplu Flikr) care pot influenta pozitiv factorul de relevanta.

Folosind proprietatile fisierului din Windows ( butonul din dreapta), este posibila editarea unor date si adaugarea de informatii relevante in imagine. Dar daca doriti cu adevarat sa experimentati, este mai bine sa utilizati un instrument avansat. PhotoME este o optiune gratuita.

Ceva ce trebuie luat in considerare cu Exif este ca, daca utilizati instrumente de compresie, trebuie sa va asigurati ca pastreaza informatiile Exif in imaginea rezultata. Puteti verifica acest lucru pe site-ul webmaster-ului sau in sectiunea intrebari frecvente al directorului de pluginuri WordPress.

Descriere lunga pentru imagini

Un atribut putin cunoscut pentru imagini este descrierea lunga sau longdesc. Dupa cum sugereaza si numele, acesta serveste la includerea unei descrieri mai lungi decat cea care poate fi inclusa in eticheta Alt.

Sintaxa pentru descrierea detaliata este:

<img src=”http://example.com/parcul-carol-din-bucuresti.jpg” alt=”Parcul Carol din Bucuresti alea principala” longdesc=”http://example.com/descriere-de-pcdb.html” />

Daca observati, longdesc nu include o descriere textuala, ci adresa URL in care sa o gaseasca. Aceasta poate fi o pagina special creata pentru a include descrierea sau pagina in sine unde este inclusa imaginea, desi acest lucru nu are prea mult sens.

Adevarul este ca descrierea lunga este folosita foarte putin sau deloc, dar am vrut sa o includ, astfel incat sa aveti toate optiunile.

Sitemap de imagini

Un aspect esential al optimizarii imaginii este indexarea. Imaginile trebuie sa se afle in indexul motorului de cautare pentru a aparea in cautare, dar daca motorul de cautare nu gaseste fisierele de imagine, este dificil sa le indexati.

Exista o modalitate de a creste sansele ca imaginile dvs. sa fie indexate este sa faceti un sitemap specific pentru imagini. Acest fisier include adresa URL a fiecarei imagini, dar poate include si titlul, licenta si alte date.

Daca utilizati WordPress ca manager de continut, trebuie sa stiti ca pluginul de optimizare SEO al lui Yoast include imagini in cadrul functiei XML Sitempas. Cu toate acestea, daca preferati un plugin dedicat, puteti utiliza Udinra All Image Sitemap.

De vreme ce te-ai deranjat sa citesti atat de mult, nu am sa te las sa pleci fara sa-ti dau ceva suplimentar. Am sa va spun ca aceasta tactica este cea mai eficienta:

Daca doriti sa imbunatatiti vizibilitatea imaginilor nimic nu este mai bun ca obtinerea de linkuri. Linkuri catre pagina care contine imaginea. In plus, daca linkurile includ cuvinte cheie in text ( anchor text) acesta va imbunatati pozitionarea pentru cautarile corespunzatoare.

Acestea fiind spuse, nu recomand utilizarea artificiala a acestei tactici, deoarece, in final, veti face 10 matanii si veti recita cele mai profunde rugaciuni catre motorul de cautare Google pentru penalizare de backlinkuri menite sa influenteze rezultatul. Strategia cea mai inteligenta este de a crea imagini capabile sa atraga linkuri.

Ce metode folositi pentru optimizarea imaginilor?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here